Att välja kontorsstol

Om det finns något på din arbetsplats som du aldrig bör kompromissa med så är det din kontorsstol. Blir det fel kommer du direkt att märka det. Att sitta fel kan leda till ett antal muskel- och ryggproblem så det är viktigt att ha en stol som hjälper dig att sitta bra. En bra kontorsstol följer din kropps rörelser, minskar risken för belastningsskador och hjälper dig att sitta ordentligt. Vi berättar därför om vad du bör tänka på vid val av kontorsstol.

Hur länge sitter du om dagarna

När du ska välja kontorsstol finns det en aspekt som du alltid bör tänka på, nämligen, hur lång tid per dag använder du stolen? Ju fler timmar du sitter ner, desto bättre stol behöver du. En viktig aspekt är hur länge du blir stillasittande utan avbrott.

Välj rätt mekanik utifrån din kropp

Det finns mängder med olika mekanikmöjligheter på kontorsstolar. Du bör välja det som passar dig bäst. Välj den mekanism som tillåter rätt typ av rörelse för just dig. Exempelvis är

det viktigt att stolens sits och rygg följer dina naturliga rörelser eftersom din kropp behöver ändra position regelbundet. Flödet mellan sits och ryggstöd styrs av stolens mekanism. Här kommer ofta kvaliteten på stolen fälla ett viktigt avgörande. En annan viktig aspekt är låstilten, vilket är en mekanism där rygg och säte bibehåller samma vinkel mot varandra.

En annan viktig aspekt att kolla upp är ifall lutningen på sitsen och ryggstödet kan justeras oberoende av varandra. Detta gör att du kan skräddarsy din sittställning efter dina önskemål.

Färg och form

En viktig aspekt som du inte får missa är färg, utseende och form. Det är viktigare än vad du tror. Inte för din ergonomi men för trivseln. Både traditionella eller moderna stolar finns i flera olika färger. När det gäller material kan du ofta välja mellan tyg, konstläder eller äkta läder.