Vikten av stark IT-säkerhet på arbetsplatsen

Det råder ingen tvekan om att digitaliseringen av arbetsmarknaden accelererar. Nya digitala tekniker dyker ständigt upp på arbetsplatser och diverse digitala lösningar som för några år sedan var banbrytande är numera vardagsmat. Men trots de många fördelar som digitaliseringen har medför har den också sina baksidor. Cyberkriminella har till exempel fler verktyg än någonsin tidigare för att angripa företag – och om de lyckas med sina illgärningar kan de ödelägga företag.

 

Därför är det nu nödvändigt för företag att anta nödvändiga strategier för att skydda sig mot cyberhot och investera i resurser för att stärka sin IT-säkerhet. Men varför är det egentligen så viktigt för organisationer och företag att rusta upp sig för eventuella cyberattacker? Vilka är konsekvenserna av olaga intrång och vilka strategier kan tillämpas för att öka IT-säkerheten? Frågor som dessa lovar vi att besvara här.

Lyckade cyberattacker kan skamfila varumärkets rykte

En av de största konsekvenserna av bristande IT-säkerhet är en ökad risk för cyberattacker. Kort sagt är en cyberattack ett försök att få obehörig tillgång till ett företags datasystem. Om cyberattacken lyckas kan företagets uppgifter stjälas, ändras eller fördärvas, vilket får konsekvenser för ditt varumärke.

 

Om en cyberbrottsling läcker ditt företags privata data och kunderna får reda på det kommer de så småningom, om inte omedelbart, att vända sig till en konkurrent i stället. Integritet och säkerhet är otroligt viktigt i dag och något som alla konsumenter prioriterar vid val av företag. Om ditt företag inte kan hålla kundernas information säker kommer du att förlora deras förtroende.

Utpressningstrojaner kan kosta er en förmögenhet

Ett fenomen som tyvärr har ökat under de senaste åren är så kallade ransomware-attacker, DDoS-attacker eller utpressningstrojaner som de också kallas. Det är några ord för en skadlig kod som förstör eller blockerar tillgången till ett företags system tills företaget betalar den summan som hackaren vill ha. Utpressning i högsta grad alltså.

 

En ransomware-attack inträffar när en grupp listiga cyberkriminella slår sig samman för att attackera en organisations företagsnätverk. Attacken kan till exempel leda till att företagets webbplats stängs ner, vilket kan få förödande konsekvenser för e-butiker som är beroende av intäkter från sin webbplats. De skickar sedan ett meddelande till företaget och ber om en lönesumma för att avsluta attacken. Om företaget inte kan övervinna attacken självt med hjälp av ett starkt IT-säkerhetssystem kan det bli tvunget att betala otroligt stora summor pengar för att bli av med den skadliga koden.

Om information läcker ut kan ni tvingas försvara er i rätten

Slutligen kan ni riskera att bli stämd av en kund eller klient om en cyberattack orsakar att känslig information läcks. Om ni hackats på grund av ett bristande IT-säkerhetssystem är det i princip ert fel att informationen läckt, och därför kan det bli svårt för er att vinna den rättsliga striden. Och även om ni vinner kommer det att kosta er skjortan att anlita en advokat för fallet. För att inte tala om att det är en stor påfrestning för både anställda och chefer och att det kan sabba varumärkets rykte för alltid.